Spa Houses, 11.2007, Czas na herbatkę :: Herba-Thea
Herba Thea herbatyzm i aromaterapia Założona w 2004 roku. Pierwsza w Polsce z samymi naturalnymi herbatami i zapachami.


prasa, tv, radio, internet O nas w mediach



Spa Houses, 11.2007 Czas na herbatkę (Anna Rolewska, konsultacja i przepisy Katarzyna Kochańska)

Kolorów jesieni jest wiele. Możesz sprawić, że zima również będzie kolorowa. A to za sprawą herbaty. Czarna, biała, zielona, czerwona - niektóre cię rozgrzeją, inne sprawią, że poczujesz się rześko, a twoja uroda odczuje powiew młodości. Czy to możliwe, żeby herbata miała aż takie możliwości? Zdecydowanie TAK!

"Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata"
T'ien Yiheng

W Mongolii w XIX i w początkach XX w. kostki prasowanej herbaty zielonej były najpopularniejszym środkiem płatniczym.

Skąd się wzięła herbata? Legend jest kilka. Jedna z nich głosi, że kiedy 3000 lat p.n.e. cesarz Schen-Nong odpoczywał pod drzewem herbacianym, do czarki wypełnionej gorącą wodą wpadło mu kilka listków herbaty. Zachwycony smakiem i aromatem naparu, nazwał drzewo "cha" i podarował je ludziom/ Tak właśnie Chiny uznano kolebką herbaty.
Początkowo zaparzano herbatę wrzucając liście do gorącej wody. Z czasem zaczęto rozcierać liście na proszek i ubijano je z wodą na pianę. Do dziś w Japonii tak właśnie pije się herbatę. Jej popularność sprawiła, że stała się napojem narodowym Chińczyków i Japończyków.
Do Europy dotarła w 1610 r. dzięki holenderskiemu kupcowi. Początkowo pita jako lekarstwo, dopiero w XVIII w. uznana została za napój dla przyjemności. W Polsce zaistniała w XVII w. Dziś powodzeniem cieszy się na całym świecie, chociaż kojarzy się głównie z japońską ceremonią picia herbaty i ze słynmym angielskim "five o'clock".
Ta wiecznie zielona roślina o białych i różowych, wonnych kwiatach posiada wiele dobroczynnych właściwości. Zawarta w niej teina wspomaga koncentrację, nie obciążając serca, ani układu krążenia, a przy okazji uspokaja układ trawienny. herbata posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Pita systematycznie zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej i moczowej. Pozytywnie oddziałuje na wątrąbę, nerki, nadnercza i śledzionę. Wywiera dobroczynny wpływ na układ oddechowy, skórę, układ naczyniowy, reguluje krążenie i normuje ciśnienie krwi. Usuwa uczucie zmęczenia, bóle głowy, pobudza i aktywizuje do pracy umysłowej, poprawia zdolności pamięciowe. Zawarty w herbacie fluor wzmacnia kości i zęby. Dodatkowo napar herbaciany pity bez mleka czy cukru nie zawiera kalorii. Zgodnie z chińskim przekonaniem herbata powinna mieć aż 20 różnych korzystnych właściwości. Wybierz sam, która jest najodpowiedniejsza dla Ciebie.

Herbata biała
Gatunkowo najlepsza, najrzadsza i najdroższa ze wszystkich herbat dostępnych na rynku. Powstaje z młodych, wiosennych pączków rośliny, które więdną, a potem są suszone. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu jasnosłomkowy. Parzyć ją można trzykrotnie, w temperaturze 85°C, przez 5-7 min. Wtedy zachowuje najlepsze wartości smakowe. Biała herbata zawiera alkohole i kwasy, które pomagają w leczeniu chorób oczu i w otyłości. Napar zawiera również przeciwutleniacze, dzięki czemu przyczynia się do usuwania wolnych rodników z organizmu. Te właściwości sprawiły, że została nazwana "eliksirem młodości".

Herbata czarna
Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów - więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Powinno się zalewać ją prawie wrzącą wodą (95°C) i zaparzać trzy do pięciu minut. Po tym czasie uwalnia się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, a dodatkowo napój staje się gorzki. Czarna herbata ma intensywną barwę, smak i aromat. Wpływając na poziom hormonów stresu w organizmie, pomaga odprężyć się po ciężkim dniu. Japońscy naukowcy odkryli również, że już jedna filiżanka mocnej czarnej herbaty polepsza napływ krwi odżywiającej mięsień sercowy. Wspomaga również leczenie niestrawności i delikatnych zatruć pokarmowych.

Herbata roiboos
Otrzymywana z krzewów rooibos, charakteryzuje się delikatnością smaku i zapachu. Napar ma kolor słomkowy i miodowy smak. Nie zawiera kofeiny, dlatego może być pita bez ograniczeń przez dzieci oraz przed snem. Zalecana jest także kobietom w ciąży, ponieważ obfituje w żelazo i zapobiega mdłościom. Bogata jest także w przeciwutleniacze, dzięki czemu ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi, spowalnia proces starzenia i hamuje produkcję komórek nowotworowych. Rooibos, używana w formie okładu, goi swędzące rany. Działa uspokajająco i likwiduje bóle głowy. Pomaga przy schorzeniach jelit oraz przy alergiach.

Yerba mate
Jej liście pochodzą z ostrokrzewu paragwajskiego. Herbatę mate produkuje się zieloną i paloną. Dzięki witaminom A i C, uodparnia organizm i poprawia wzrok. Witaminy z grupy B utrzymują właściwy stan nerwowy i wzmacniają włosy. Fosfor poprawia wydolność organizmu, żelazo sprawność fizyczną, a wapno wzmacnia kości i zęby. Pomaga zwalczyć stres i zmęczenie. Może też służyć jako napój ożywczy. Ma działanie moczopędne i uśmierza łaknienie, dlatego zaleca się ją jako środek w kuracjach odchudzających

Herbata zielona
Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Napar przybiera barwę cytrynowożółtą lub słomkową. Listki zalewa się wodą o temp. 70-80°C i parzy przez 3 min. Zielona herbata obfituje w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Zalety zielonej herbaty można wymieniać bez końca. Dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom, zapobiega rozwojowi nowotworów. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwwrzodowo. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie i przeciwdziała stresom. Chroni przed zawałem serca, oczyszcza organizm z toksyn (które są jedną z przyczyn cellulitu) i przyspiesza przemianę materii. Pomaga się skoncentrować oraz usuwa zmęczenie. Dodatkowo hamuje procesy starzenia. Kompresy z zielonej herbaty przywrócą blask zmęczonym oczom. Zawarte w zielonej herbacie witaminy A i F poprawią wygląd skóry i włosów. Witamina C wzmocni odporność organizmu, a witamina K odbuduje zniszczoną antybiotykami florę bakteryjną. Witamina B wspomoże leczenie uzależnień alkoholowych. Wyciągi herbaciane używane są w produkcji kremów (chronią skórę przed słońcem), szamponów (wzmacniają cebulki włosowe), mleczka kosmetycznego, żeli (chronią przed grzybami i bakteriami), wód zapachowych (orzeźwiają) i maseczek.

Herbata czerwona pu-erh i oolong
Tym różni się od herbaty zielonej, iż jest ona poddawana procesowi fermentacji, któremu zawdzięcza ciemnobrunatny kolor. Pu-erh ma ziemisty smak, a oolong dymny. Liście zalewa się wrzątkiem i zostawia na 3-5 minut. Nie należy jej słodzić, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości. Herbata pu-erh zawiera najwięcej związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny (teiny), manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych, i białka. Obniża zawartość tłuszczu w organizmie (atakuje tylko te zbędne pokłady tłuszczu), reguluje poziom cholesterolu i wspomaga procesy trawienia, stąd znana głównie jako odchudzająca. Pomaga w koncentracji poprawiając krążenie obwodowe i mózgowe. Hamuje zmiany miażdżycowe. Wspomaga pracę wątroby (przyspiesza trawienie alkoholu). Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję.

Kąpiel herbaciana
Przygotuj 1 litr mocnego naparu czarnej herbaty. Napełnij wannę ciepłą wodą i wlej przygotowany wcześniej napar. Taka kąpiel doskonale oczyszcza oraz nawilża suchą skórę, dodatkowo działa odprężająco.

Jakość naparu zależy od rodzaju wody. Im woda twardsza, tym napój gorszy. Dlatego twarda woda oligoceńska nie nadaje się do herbaty. Herbata zaparzona w wielokrotnie gotowanej wodzie traci swoje korzystne właściwości. 1 łyżeczka suchej herbaty wystarczy na jedną filiżankę naparu. Herbatę parzy się nie dłużej niż 5 minut. Po 4 minutach uwalniają się garbniki, które zabijają delikatność smaku, ale działają pozytywnie na żołądek i jelita. Herbaty zielonej nie należy parzyć dłużej niż 3 minuty, gdyż stanie się gorzka.

Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (4-8 minut).

"Urodę można podbudowywać herbatką Oda do Młodości. Herbata zielona i czerwona pu-erh, z pokrzywą, krwawnikiem, nagietkiem, fiołkiem trójbarwnym wzmacnia skórę od środka. Jest wyjątkowo bogata w witaminy i składniki mineralne. Ponadto zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i pochłania tłuszcze. Może więc da się uniknąć drugiego podbródka i opóźnić pojawienie się zmarszczek?"

Herbata, która odmładza i relaksuje...

"Do czajniczka wsypać herbatę czarną lub łagodną zieloną, np. sencha - po łyżeczce na osobę. Do suszu herbacianego dodać odrobinę kory kasji, pradawnej przyprawy (w zamian można dodać cynamon). Smakuje słodkawo z akcentem goryczki. Dodatkowo, do czajniczka wsypać pąki róż, specjalnie uprawiane w Chinach, jako roślina do zaparzania. Naturalny zapach ulatniającego się z pąków olejku różanego ma działanie relaksujące. Czarną herbatę z wymienionymi dodatkami zalać białym wrzątkiem, czyli lekko gotującą się wodą. Do zielonej herbaty z kasją i różyczkami trzeba wlać wodę odrobinę przestudzoną, żeby napar nie zrobił się gorzki. Napar z pąków róż, dostępny dziś w herbaciarniach, piły damy dworu cesarskiego, żeby zachować młodość i piękną cerę. "

Katarzyna Kochańska


Tekst: Anna Rolewska
Konsultacja: Katarzyna Kochańska,
właścicielka herbaciarni-galerii Herba Thea (www.herbathea.waw.pl)

źródło: spahouses.pl
© 2009-2018 Herba Thea design by MindBorn kontakt: info@herbathea.pl