
Herbata czarna, zielona, biała, Pu-ERH, oolong, suszone zioła i korzenne przyprawy. Poznajemy tajniki komponowania aromatycznych herbat.
23 kwietnia 2012 roku uczestniczki projektu „Akademia Animatorek Lokalnych" zanurzyły się w bogatym świecie herbaty.
Prowadząca zajęcia - pani Katarzyna Kochańska z Warszawy, kompozytorka herbacianych smaków i zapachów pokazywała jak rozróżniać gatunki herbat i tworzyć na ich bazie napoje o konkretnym działaniu: pobudzającym, rozgrzewającym, uspokajającym. Opowiedziała mnóstwo legend i anegdot na temat historii i pochodzenia herbaty.
Po zapoznaniu się z całym zestawem herbat, ziół oraz przypraw każda z uczestniczek wykonała własną, niepowtarzalną w smaku mieszankę.
Oczywiście na stołach nie mogło zabraknąć imbryków ze świeżo zaparzoną herbatą, którą degustowałyśmy w skupieniu i ciszy, pragnąc zgodnie z tradycyjną ceremonią oderwać się w ten sposób od problemów i zgiełku zewnętrznego świata.
Projekt „Akademia Animatorek Lokalnych" dofinansowany jest ze środków Global Fund for Women.